tisdag 26 april 2022

När Domus kom till stan

Vi har i gruppen flera gånger kommit in på Domus i Arvika och den förfulning som blev resultatet när man rev det gamla apoteket.

På SVT Play finns en utmärkt dokumentär om detta fenomen som uppstod i stort sett i alla städer på 1960-talet. Vissa tider invigde man ett Domus i månaden. Dessutom tillkom EPA, Tempo och allt vad de hette. Gemensamt för de flesta etableringar - dock inte i Arvika - var att de skulle ligga i anslutning till torgen. Stadsplanerarna rev hjärtlöst hela kvarter med gamla fina hus för att KF skulle få som de ville. Bort med det gamla och in med det nya var devisen på modet på 1960 och -70-talet - oavsett vad folk tyckte om detta.

I dag är alla Domus borta och ombyggda till i stort sett folktomma gallerior och innehåller ungefär samma kedjor typ Intersport, Lindex, KappAhl och allt vad de heter. De flesta också med fula nerslitna fasader och lastbryggor.

Men! man måst ju också erkänna att det upplevdes som nytt och spännande när Domus kom till stan! Det var kul att fika på Domus och titta på folk - även att handla. Att åka till Karlstad och äta på Domus var nästan ett äventyr. Denna entusiasmen försvann i takt med att åren gick och man började förstå vad som hänt.

I dag gör man rätt, man lägger köpladorna utanför centrum, eller tom i en annan kommun

Fö så väntar man på att dessa fula Domus och EPA-hus rivs och ersätts med något mer tilltalande.

Tyvärr nämns inte Arvika med ett ord i dokumentären men då fenomenet är i stort sett lika i alla städer må jag vara förlåten.

https://www.svtplay.se/video/187817/nar-domus-kom-till-stan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar